Şeki Minyatür Müzesi

Şeki Minyatür Müzesi

Bu haber 1610 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Nisan ayı Şeki’de bir başkadır. Nedenini soracak olursanız nedeni çok. Baharın bu güzel ayında yemyeşil Kafkas dağlarıyla çevrelenmiş bu ilde gözleriniz yeşile doyacaktır.

Rengârenk çiçekler, yasemin, manolya, bergümüş ağaçları dağlarda kırçiçekleri, çimenlerde menekşeler Nisan ayında görmeğe değer ve bu yüzdendir ki, bu gün şehirde bayram tatili için başkent ve yakın illerden misafirler vardı. Kervan Saraya uğramıştım. Bu gün şanslı günümdü galiba. Yanımda götürdüğüm birkaç tane kitaplarımın hepsini sattım. Bu esnada gözüme karşıdaki Minyatür Müzesi çarptı.  Bu zamana kadar hiç görmediğim bir müze. İçini merak ettim. Şeki sakini olmama rağmen  burası hakkında hiç bilgim yoktu. Oraya yöneldim.İçeride birkaç insan vardı ,muhtemelen başkentden gelmiştiler. Müzenin müdiresinin eskiden tanıdığım, lakin yıllardır görmediğim Hatıra hanım olduğunu biliyordum. Hatıra hanımla selamlaşıp kendimi hatırlattım, elimde kalan son kitabımı da kendisine takdim ettim. İçeride nostaljik Azerbaycan halk müziği çalıyordu. Duvar boyunca Azerbaycan’ın sanat ,edebiyat, sinema  dehalarının çerçevelenmiş resimleri dizilmişti. Azerbaycan kültürünün inkişafında büyük emeği olan hiç kimseyi unutmamışlar. Şeki şehrinin küçültülmüş maketi Minyatür müzesinin esas konusudur. İçeride hem de, ninelerimizin dedelerimizin kullandığı tarihi eşyalar vardır. Yayık, su sarnıcı yün eğirmeci, kömür ütüsü, bakır kazanlar, semaver, tencereler, Azerbaycan’ın milli kiyafetleri şapkaları… beledçi bayan misafirlere Şeki hakkında bilgiler veriyor. Mirze Feteli Ahundov’un, Bahtiyar Vahabzade’nin, Şefika Ahundova’nın ev müze maketlerini gösteriyor. Şeki ilinin tam ortasından akan Kurcana ırmağından bahsederken genç adam Kurcana ırnağının anlamını soruyor. Kuru topraklara can vermek anlamındadır diyor beledçi bayan. İçeride birkaç resim ve bir video çekiyorum. Çok hoşuma gidiyor bu müze. Pozitif aurası var.Türkiye’den misafirlerim olunca mutlaka buraya da getiririm. Şeki’de  gezilecek görülecek yerler çoktur. Hem yabancı, hem yerli türistlerin sevdiği bir yerdir Şeki’miz.

Hatıra hamımla  yıllar sonra tekrar görüşmek çok hoş oldu. Bu müzeden güzel hislerle ayrıldım ve yazacağım makalenin mevzusu artık kafamda hazır idi.

Şeki/Azerbaycan

22 Nisan 2023

Gülnare Asgarzade

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

DEICMANN BANNER PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S PENTİ İÇ GİYİM
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ