Adana’nın bağrından edebiyata, edebiyattan satırlara, satırlardan Kelebeklerin gece ölüşüne uzanan bir serüven.

Adana’nın bağrından edebiyata, edebiyattan satırlara, satırlardan Kelebeklerin gece ölüşüne uzanan bir serüven.

Bu haber 9186 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Şair, Yazar Kader Eltutan’ın yazma serüveni lise yılarından başlıyor. Yazıları pek çok mecralarda ödül aldığında Amacının yazmak olduğuna karar veriyor. Verdiği radikal karar yaşamın ona getirdiği uyumsuzluklarla yazım hayatına 20 yıl ara veriyor. Sürecin sonunda küllerinden yeniden doğarak yazmaya başlıyor. Eltutan “Kelebekler Gece Ölür” ve “Periler ve Pervaneler” adını verdiği kitapların yazarıdır. Cumhuriyetin 100.kuruluş yıldönümünde onur ödülü almış sanatçılarımızdan biridir.

Yaşamı:

1970 Adana doğumlu Kader Eltutan Ziraat Fakültesi mezunu. Mesleğini hiç yapmayanlardan olup, uzun yıllar ilaç firmasında Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgesinde ilk kadın represant olarak on yıl görev yapmış. Bu yıllarda üniversiteden bu yana birlikte olduğu beraberliğini evlilikle noktalamış. Bu evlilik 3.5 yıl sürüyor ve ayrılıkla sonuçlanıyor. Ayrılıktan bir sene kadar sonra o bölgeden tayinini istemek zorunda kalarak Denizli'de çalışmaya başlıyor. Buradaki iş yaşamında ve özel hayatındaki geçişler nedeniyle umduğunu bulamayan yazar işten ayrılmak zorunda kalıyor. Bunun akabinde ikinci evliliğini yaparak İzmir'e yerleşerek eşinin isteği üzerine çalışma hayatına beş sene ara vererek bu süreçte bir kızı çocuğu dünyaya getiriyor. Geçirilen 5 yıllık sürecin sonunda eşiyle beraber kendi iş yerlerinde on sene yöneticilik, satış alanlarında mesul müdürlük görevlerini başarıyla sürdürüyor. Eşi 2018 yılında pankreas kanseri rahatsızlığından dolayı yaşama veda ediyor ve şu an da İzmir'de kızıyla yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

Kader Eltutan yazma serüvenine lise yıllarında başlayıp henüz 16 yaşındayken bir derginin açtığı yarışmada şiirleri ödül alınca hayatındaki amacının yazmak olduğuna karar veriyor. Verdiği kararla hayatın getirdikleri uyumlu olmayınca yaklaşık 20 yıl yazmaktan uzaklaşıyor.

Bu zaman süreçlerinde çok sevdiği kitaplarla bu özlemini çok okuyarak gidermeye çalışan yazar   eşinin vefatıyla Anka kuşunun yeniden doğuşu gibi o da yazım hayatına yeniden başladı. Dört  yıllık bir çalışmanın sonunda 2022 yılında en büyük hayali olan “Periler ve Pervaneler” adındaki şiir kitabı yayınlandı. Kendi gibi Elif Elif yananlara adadığı bu şiir kitabı onun hayatında bir dönüm noktası oldu. İlk kitabını çıkarttıktan sonra bu zaman zarfı içerisinde birçok gazetede köşe yazıları, edebiyat dergilerinde şiirleri, küçük öyküleri yayınlandı.

Kitapları:


Periler ve Pervaneler
kitabından "Elif Elif Yananlara" şiiri "Elif" isimli Berder’in ve çocuk yaşta evlendirilen Elif'in yaşadıklarını anlatan  bir tiyatro oyununda, tiyatro oyuncusu tarafından seslendirilmekte olup, Cumhuriyetin 100. yılında Birlik Beraberlik Federasyon Derneği tarafından100 kişiye verilen Onur ödüllerinden bir tanesi Eltutan'a verildi.
Sevilmek ve sevmek dünyadaki en güzel duyguydu ona göre ama "güzel sevmeli, güzel koklamalı sevdiğini" diyor şair.  Ona göre sevmesini bilmeyen ellere düşüldüğünde yara alır insan ve bu yaralar yazanın dizelerine ilham olur düşüncesiyle yazmaya devam ediyor. "Periler ve Pervaneler” beyaz atlı prensi beklerken kurtlarla yaşamak zorunda kalanların, sevgi dolu ailelerde büyüyüp, güzel sevmeyenlerin eline düşenlerin, maviye olan  umutların, ışığa koşan pervanelerin, özgürlüğü martıların kanatlarında arayanların, sessiz çığlıkların bir gün gelip son bulacağının hikâyesidir.

Bu hepimizin hikâyesi..." Diyor dizeleriyle şair. 2024 yılının nisan ayında “Kelebekler Gece Ölür” kitabı yayınlandı. Onun kelebekleri küçük yaşta evlendirilen kız çocukları, karanlık bir kuytuda darp edilen kadınlar, okula gönderilmeyen çocuklar ve ekonomik özgürlüğü olmadığı için yıllarca eziyet çekmek zorunda bırakılanlar, dünyanın her köşesinde özgür bir yaşam sürmek için mücadele edenlerdir.
Kader Eltutan işte o kelebeklerin umutlarını yitirmeyip, yaşanılan her olumsuzluğa rağmen özgür ve demokratik bir dünya için mücadeleden vazgeçmemeleri gerektiğini düşünen bir yazar.

"Kelebekler ölmesin çiçek bahçelerinde" diyor şiirlerinde, öykülerinde ve köşe yazılarında..

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

YAZARLAR

30 AĞUSTOS-2 DEICMANN BANNER PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ