Son dönemin en popüler diyeti: Ketojenik Beslenme!.

Son dönemin en popüler diyeti: Ketojenik Beslenme!.

Bu haber 9996 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Havaların ısınmasıyla diyet ve spor eşliğinde form kazanmak için ilk adımlar atılmaya başladı. Diyet programlarını araştırmaya başlayanlar ise en çok ‘ketojenik diyet’ ile karşılaşıyor. 

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve protein içerirken yüksek oranda yağ alımına yönelik bir beslenme biçimi olarak biliniyor.Ketojenik beslenirken bilinçli olmak gerektiğini vurgulayan FitChef Uzman Diyetisyeni Özgül Yıldız, “Ketojenik diyet, sağlık açısından pek çok yararı bulunan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı yağlardan zengin, karbonhidrattan fakir bu diyet ile vücuttaki yağların yakılarak kilo verimi sağlanması hedefleniyor. Karbonhidrattaki bu azalma vücudu ketozis adı verilen metabolik duruma sokar. Bu olduğu zaman, vücudunuz için yağ yakımı verimli hale gelir. Ketojenik diyetin temel prensibi yağ yakmak için yağ yemektir diyebiliriz. Alınabilecek sebze çeşitleri arasında düşük karbonhidratlı sebzelerden brokoli, karnabahar, ıspanak, kara lahana, marul, roka tercih edilebilir. Meyve olarak ise ahududu, yaban mersini ve böğürtlen tercih edilebilir” diyor.

Yıldız: “Ketojenik diyet uzun süre yapılmamalı”

Ketojenik diyeti kilo vermek isteyen kişiler (özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi olan), diyabetikler, tansiyon ve insülin direnci olan hastalara önerildiğini ifade eden Yıldız, diyetin uzun süre yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Yıldız, “Günlük beslenme düşünüldüğünde 50 gram karbonhidrat yaklaşık olarak 2 elma, 1 dilim peynir ve 1 ekmeğe denk geliyor. Bunların dışında herhangi bir şekilde karbonhidrat içeren bir besin tüketmemek uzun vadede uygulanabilir bir yaklaşım olarak kabul edilmemektedir. Ketojenik diyette kısıtlanan süt grubu kalsiyum eksiliğine neden olarak uzun vadede osteoporoza neden olabiliyor. Yenmesi önerilmeyen sebze ve meyve grupları da vitamin ve mineral eksikliğe sebep olabilir. Bunların dışında ketojenik beslenmenin bağırsak florasını olumsuz etkilediğine dair çalışmalar da bulunuyor. Bu nedenle ketojenik olarak uzun süre beslenilmesini önermiyoruz” diye belirtiyor.

Ketojenik diyet uygularken aşağıdaki yemekler ve atıştırmalıklar dikkate alınmalıdır. Bunlar;

  • Organik yumurta
  • Tavuk ve hindi eti 
  • Somon, ringa balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar
  • Dana eti
  • Tam yağlı yoğurt, tereyağı ve krema
  • Tam yalı peynir
  • Kuruyemiş (badem, ceviz, kabak çekirdeği, yer fıstığı, keten tohumu)
  • Fındık ezmesi
  • Sağlıklı yağlar (Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, avakado yağı ve susam yağı)
  • Nişastası olmayan sebzeler (brokoli, domates, mantar ve biber)
  • Çeşniler (Tuz, karabiber, sirke, limon suyu, taze otlar ve baharatlar
ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

YAZARLAR

30 AĞUSTOS-2 DEICMANN BANNER PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ