Uygarlıklarla Dolu Şehir Mardin!.

Uygarlıklarla Dolu Şehir Mardin!.

Bu haber 18372 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

800 Bine Yaklaşan Nüfusuyla Kültür İzleri Taşıyan Mardin 12 Bin Yıllık Tarihe Sahip Şehirlerimizden

790 bin civarında olan Mardin Nüfusu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan, geçmişten günümüze birçok inancın ve kültürün izlerini barındıran Mardin, 12.000 yıllık tarihi ile tam bir Açık Hava Müzesi özelliğini taşımaktadır.

Her avuç toprağı buram buram tarih kokan Mardin, kuşaklar boyunca, büyük bir kültürel mirası taşıyan ve sürdüren, bu özgün havasıyla her daim ilgi odağı olan farklı bir kent olmuştur.  

DiyarbakırUrfa, Batman, Siirt ve Şırnak ile komşu olan Fırat ve Dicle nehirleri arasında Mezapotamya bölgesinin stratejik konumu ile yüz yıllardır önemli bir yerleşim merkezi olan Mardin taş işçiliğinin en önemli sanatsal eserleri bu Mimarinin en tipik ürünleridir. Kapadokya bölgesinde bulunan birçok eserde Mardin Mimarlarının elinden çıktığı söylenen rivayetler arasında bulunuyor. 

Bir önceki medeniyetin izleri silinmeyip, birlikte ortak paydada buluşulup yaşanan, hoşgörü kenti olma özelliğini taşır Mardin. İçerisinde çeşitli dinlere mensup olan toplulukların varlığını sürdürdüğü ve geçmişten günümüze bir fener niteliği taşıyacak mimari eserleriyle kentin her köşesinde bir gezi durağı oluşmuştur. 

Bölgenin en önemli iki akarsuyu olan Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunan kent, verimli ve sulak topraklarıyla çok büyük tarımsal havzalara sahiptir. Mardin'in tarihi 12.000 yıllık hafızayı içerisinde barındırmakta olup  kültür turizminin en önemli noktaları arasında yer almaktadır.

Mardin'in tarihinde Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı Devletleri gibi bir çok uygarlığın izlerine rastlamak mümkün Uygarlıkların beşiği olan Mardin, sıra dışı yapıda Mardin evleriyle dünyaca ün kazanmıştır. Bu evlerde Mardin tarihinin mistik atmosferi içerisine girerek farklı nostaljiler yaşanır.

Mardin onlarca yerel lezzetleri, geniş sofraları ve damakları okşayan tatlarıyla kendini adeta sevdirmeyi başarmıştır. Tarihi İpekyolu güzergâhında bulunan tarihi Mardin kenti içinde pek çok Manastır, Kilise, Türbe, Kervansaray ve dini eserleri de bünyesinde barındırmaktadır. 

Mardin'de Gezilecek Yerler

Deyrulzafaran Manastırı:

Süryani Kilisesinin önemli bir merkezlerinden olan ve M.S 5.Yüzyılda inşaa edilen bu tarihi mekan, muhteşem mimarisi ile görenleri kendine hayran bırakır. Kemerli sütunları, Ahşap el işlemeleri, Kubbeleri ve Mardin Ovasına hakim lokasyonu ile yıllarca Suryani Kilisesi'nin eğitim merkezi olmuştur.

Sabancı Şehir Müzesi:

Sabancı Vakfı tarafından restore edip Mardin'in Tarihine kazandırmış olduğu “Sabancı Mardin Kent Müzesi”, Mardin ziyaretinizde uğrayabileceğiniz ilgi çeken müzelerden biridir.

Mardin Kalesi:

Kartal Yuvası olarak adlandırılan tarihin eski zamanlarından beri, Sümer, Babil, Asur, Pers, Roma, Bizans, Safaviler, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok devletin bölgedeki zaferlerine ve yenilgilerine tanıklık etmiştir.Mardin tarihine tanıklık eden “Kartal Yuvası” gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Dara Mezopotamya Harabeleri: 

Birçok uygarlıklara ait yüzlerce değerli eserin yer aldığı “Mezopotamya Dara Harabeleri”, tarih tutkunları için mükemmel bir deneyim. 40 metre derinlikte olan yer altı şehri buranın en önemli yerlerinden biri sayılıyor .Su sarnıçları, su değirmeni, tiyatro, kilise ve köprülerin bulunduğu alanda gelen ziyaretçileri çok eski zamanlara götürüyor .Dara Mezopotamya Harabeleri, Mardin'in Nusaybin ilçesine 30 km'lik bir mesafede bulunuyor.

Zinciriye Medresesi: 

1400 yıla yakın bir tarihi geçmişi ile Sultan Melik Necmeddin İsa tarafından Mardin'e kazandırılmış olan bu yapı Sultan Melik'in Timur ve Ordusuyla olan mücadelesine tanıklık etmesiyle bilinir. Mardin'in gezilecek yerleriarasında önem arz eden Zinciriye Medresesi, Mardin turları için güzel bir uğrak noktasıdır.

Mardin Evleri:  

Güneydoğu Anadolu’nun geçmişten günümüze kültür birikimlerini en iyi yansıtan kent, taş evleriyle en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmuştur. Çeşitli motiflerle süslü bu evler, Mardin’in simgesi haline gelmiştir. İnce işçilik ürünü olan yapılar, yerli ve yabancı turistlerce yılın her döneminde ilgi görüyor ve adını dünyaya duyurmaya devam ediyor.

İzozel Kilisesi: 

Mardin’in mistik havası içerisinde, en eski yapılar arasında bulunan “İzozoel Kilisesi”, büyüleyici mimarisiyle ilgi odağı haline gelmiştir. Özellikle yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği bölge, “Mardin Kültür Turizmi”nin önemli durakları arasındadır.

Mardin'e Ulaşım

Binlerce yıllık Anadolu Tarihine tanıklık etmiş Mardin'e Havayolu ulaşımıMardin Havaalanı üzerinden yapılmaktadır. İstanbulAnkaraİzmir, gibi metropollerden Havayolu seferleri bulunmaktadır.  Karayolu ulaşımı için Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır illeri başta olmak üzere Havayolu ulaşımı bulunmayan illerimizden de karayolu ulaşımı oldukça basittir. Ayrıca  AdanaAntalyaMuğlaBursa, gibi Türkiye'nin önemli şehirlerinden Tarihi Mardin Kenti'ne düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır

Mardin'de Konaklama

Mardin dünyaca ünlü Mardin evlerini içinde bulundurduğundan doğal olarak ta Mardin ziyaretçilerini de Mardin Otelleri dışında Mardin Konuk evleri ve Mardin Apartları daha fazla cezbetmektedir. Mardin Otelleri dışında birçok tatil evinde de konaklama şansı bulunabilecek pek çok mekân mevcuttur.

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

DEICMANN BANNER PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S PENTİ İÇ GİYİM
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ