MARİŞ’ten “Yoksullukla Mücadele İçin Strateji ve Yol Haritası” Projesi!
Bu haber 10273 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.
Mardin’de yoksulluğu gidermek, işsizliği azaltmak ve yeni istihdam alanları yaratmak misyonuyla çalışmalarını soluksuz sürdüren MARİŞ (Mardinli İş Adamları Derneği),“Yoksullukla Mücadele İçin Strateji ve Yol Haritası” Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında, öncelikle çekirdek bir akil grup oluşturularak bölgenin sorunları masaya yatırılacak.
TÜİK tarafından hazırlanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları”na göre; Mardin, en düşük gelir sıralamasında sondan 4'üncü il konumunda yer alıyor. Diğer yandan; BDDK FinTürk verilerine göre; yüzde 11.38 ile takipteki alacakların en yüksek olduğu şehir olarak yer buluyor. Bu göstergeler, bölgenin devlet ve iş dünyası ortaklığıylayapılacak her türlü yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
Mardin’e yatırım çağrısı
Mardin'in Türkiye'nin genel refah seviyesinin altındaki göstergelere sahip olmasının, bir Mardinli iş insanı için önemli bir uyarı niteliğinde olduğunu vurgulayan MARİŞ Başkanı Abdülkadir Akkuş, MARİŞ olarak Mardin'e daha fazla yatırım yapma çağrısında bulunduklarını, Türkiye'deki iş insanlarını Mardin'e yatırım yapma konusunda örgütleyerek bu çağrının lokomotifi olmayı hedeflediklerini belirtti. Akkuş, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: "2030 hedeflerinde belirtilen aşırı yoksulluğun sona erdirilmesi, kaliteli, dayanıklı, sürdürülebilir altyapının kurulması ve herkesin bu imkanlara ulaşabilmesi, en az gelir elde eden yüzde 39'lık kesimin, ülke ortalamasının üzerinde ekonomik büyümeye ulaşması, doğal kaynakların etkili kullanılarak üretim ve tüketimin sürdürülebilir hale getirilmesi gibi başlıkları düşündüğümüzde, MARİŞ olarak Mardin özelinde kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğu açıktır. Biz bu yolu yürümeye talibiz" dedi.
Mardin’in ekonomik ve toplumsal kalkınmışlık düzeyinin artırılması yönünde yapılacak her türlü çalışmanın Mardinli iş insanları için önemli bir sorumluluk olduğunun altını çizen MARİŞ Başkan Vekili Sabahattin Fidan, şu açıklamada bulundu:
"Özelde Mardin iş dünyasının çatı kuruluşu MARİŞ üyeleri olarak genelde ise tüm ülke sathına yayılmış Mardin iş dünyası temsilcileri olarak, bu göstergeler sırtımıza ağır bir sorumluluk yüklüyor. 7 bin yıllık geçmişi olan, İpekyolu'nun önemli duraklarından birinin temsilcileriyiz. Bir zamanlar ticaret ve refahla anılan Mardin'in bugünkü durumundan hoşnut değiliz. Doğduğumuz topraklara karşı iş insanları olarak sorumluyuz. Bugün Mardinli girişimcilerin üretim ve istihdam açısından yatırımlarının önemli bir bölümü İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Antalya gibi şehirlere dağılmış durumda. Birçoğumuz son yıllarda yatırım açısından kendi şehrimize yüzümüzü dönsek de, bu oran henüz arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmış durumda."
Tarım ve hayvancılık için güçlü potansiyel
Mardin'in verimli toprakları itibariyle tarım ve hayvancılık konusunda taşıdığı büyük potansiyele dikkat çeken Fidan, "Mardin'de maalesef sokaktaki herhangi bir gence sorsanız hepsinin hayalleri bir devlet kurumunda ya da özel sektörde istihdam edilmekle sınırlı. Ancak Mardin'in kalkınması sadece kamu kurumları ve sanayi ile sınırlandırılamaz. Mardin'in tarımsal kalkınma ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyeli söz konusu. Bu topraklar verimli ve akılcı bir şekilde işlendiği takdirde, özellikle organik tarım gibi alanlarda muazzam potansiyel açığa çıkartılabilir. Gelecek sanayi ve teknoloji ağırlıklı görünse de, aslında en büyük sorun dünyanın yaşayabileceği bir gıda krizidir. Özellikle, hibrit, GDO'lu tohumların yaratacağı sağlık sorunlarının dünya ekonomilerine getireceği yük çok büyüktür. Oysa yerel ve atalık tohumlara yönelik yatırımlar, daha sağlıklı bir gelecek ve açlıkla mücadele açısından stratejik bir öneme sahiptir. Dünyada bu ürünlere olan büyük talebin farkındayız. Mardin, mümbit toprakları ve ‘temiz tarımı’ ile bir cazibe merkezine dönüşebilir. Kuşkusuz, şehrimizde sulamayla ilgili yapısal sorunlar söz konusudur. Ancak tarım teknolojileri açısından geride bıraktığımız on yıllar, verimliliğin merkeze yerleştiği bir dönem oldu ve bu sorunlar da rahatlıkla aşılabilir. Bu hamle aynı zamanda dışarıya göç vermemizin ve geçtiğimiz günlerde Sakarya'da gördüğümüz elim olayların da yaşanmasının önüne geçecektir. Kısacası bu yönde bir geri dönüşe ve zihniyet devrimine ihtiyacımız var. Bu doğrultuda, Valilik ve Ziraat Odaları'nın özendirici projeleri önem arz ediyor. Biz bu konuda da yardımcı olmaya hazırız" dedi.
Sorunlar tespit edilecek, yol haritası belirlenecek
MARİŞ’in “Yoksullukla Mücadele İçin Strateji ve Yol Haritası” Projesi kapsamında, öncelikle çekirdek bir akil grup oluşturularak bölgenin sorunları masaya yatırılacak. Ardından Mardin’de devlet kurumları, DİKA, Mardin OSB Yönetimi, akademisyenler ve iş insanlarını bir araya getiren bir çalıştay gerçekleştirilecek. Çalıştay kapsamında elde edilen çıktılarla bir SWOT analizi yapılacak ve Mardin’de istihdamın artırılması doğrultusunda stratejik sektörler seçilerek, orta-uzun dönem hedefler tayin edilecek. Süreç raporlanarak, merkezdeki karar vericilerle paylaşılacak ve Mardin'in kalkınması yönünde hazırlanmış geniş kapsamlı projeye destek istenecek. Çalıştay, Mardin’le sınırlı kalmayarak, Mardinli iş insanlarının yatırımlarının en yoğun şekilde görüldüğü İstanbul, İzmir, Ankara, G. Antep, Adana ve Mersin gibi şehirlerde de gerçekleştirilmesi ve geniş kapsamlı ve birçok alt başlıktan oluşan bir yol haritası oluşturulması amaçlanıyor.
Güç birliği oluşturulacak
MARİŞ’i kurma amaçlarının bölgedeki yoksulluğu gidermek, işsizliği azaltmak ve yeni istihdam alanları olduğuna dikkat çeken Fidan, kısa süre önce MARİŞ 4.0 kapsamında büyük bir dijitalleşme projesini başlattıklarını hatırlattı. Fidan, şöyle devam etti:
“Bu doğrultuda sosyal mecralarda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden bin 600’ü aşkın Mardinli iş insanına ulaştık ve onları bir dijital platform etrafında birleştirdik. İlk tepkiler çok olumlu ve uzun süredir aranan kanın bulunduğu yönünde. Nitekim girişimcilerimizin birçoğu MARİŞ’in Genel Kurul üyesine dönüşecek ve yeni fikirlerle bizleri besleyecekler. Bu platform sayesinde, aynı zamanda Mardin’deki yoksulluk tablosunu değiştirecek bir güç birliği de oluşturmuş olacağız. İnanıyorum ki, Türkiye'nin dört bir yanındaki girişimcilerimiz açısından Mardin önemli yatırım senaryolarının odağında yer alacak. Bu süreçte en büyük yardımcılarımızın başında 6. Bölge teşvikleri ve diğer destekler gelecek.”
ETİKETLER :ÖNERİLEN HABERLER
Marmara’da Fırtına Ve Kuvvetli Yağış Uyarısı
AKOM, Perşembe gününden itibaren Marmara Bölgesi’nde kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Kuvve...
The Marmara Group İmzalı M Chocolate ile Şık ve Lezz...
35 yıllık deneyimi ve ustaca hazırlanmış tarifleri ile çikolata dünyasında benzersiz bir yere sahip olan M Chocolate, y...
10. Milas Zeytin Hasat Şenliği Büyük Bir Coşkuyla Ba...
Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasın...
Bir kalemin ucundan satırlara dökülen öyküler.. “Aşk...
Yazar, şair Hatice Nayır tarafından kaleme alınan “Aşk Bir Hastalıktır” geçtiğimiz günlerde okurlarıyla buluştu. Nayır...
Esra Üçcan Kitaplarını Tüyap Kitap Fuarında Okuyucul...
Piyanist, şarkıcı, besteci, aranjör kimliklerinin yanı sıra Fransızca ve Türkçe şarkı sözü yazarlığıyla tanınan müzik ...
Pazarlama Sektörünün İlk Yapay Zekâ Konulu Kitabı TÜ...
Türkiye’nin en büyük ve prestijli kitap fuarlarından biri olan Tüyap Kitap Fuarı, bu yıl da İstanbul Büyükçekmece’deki...
Timur Selçuk’un eserleri “Babamın Şarkıları”, AKM’de...
Klasik Türk Musikisi’nin üstadı Münir Nurettin Selçuk'un kaynağından ilham alan Timur Selçuk'un eserleri “Babamın Şark...
YAZARLAR
-
Dilara Sözen
Müzik tarihimizden kesitler.. -
Editör
iyzico Kadın Girişimci Destek Programı 8’inci dönem ... -
M. Sabri Danabaş
Kolay Gelsin filosunu FIAT’la güçlendirdi -
Recep Ali Aksoylu
Asgari Ücret 22 Bin Değil 28 -30 Bin Olsa Ne Fark Ed... -
Nur Gökırmaklı
Sanat Yolculuğum.. Nur Gökırmaklı -
Gülnare Asgarzade
Annem’e Notlarım.. -
Ebru Bozcuk
Babamın Saatleri.. -
Salih Güven
Usta Kalem ve Yazar Salih Güven’den Karamsarlıktan İ... -
Hayal Coşkun
BEN KADIN.. -
Derya Devranoğlu
Şişkinlik Yaşamanızın Sebebi Bağırsak Bakterilerimiz... -
Tümay Mercan
“Bal”ın tadı kaçmasın -
Candan Manyaslı
Bayram Dediğiniz / Candan Manyaslı -
Şermin Uysal
Huzur Evi değil! Hüzün Evi, orası... Hüzün Evi... -
Öznur Yılmaz
Van’da mazbata cesareti -
Julide Doğu
Şarkılar, kuşlar, dağlar, Uzak kıyılar, yağmurlar, Ç... -
Aylin Arıkan
İçimden Geldi… -
Saime Odabaş
Ramazan'da Aylık Rezervasyon Olur mu? -
Nurşah Sunay
Adalet İsrail’den Büyüktür! -
Evren Fehmi Atay
Bel ve boyun ağrısı şikâyetleri her geçen gün artıyo... -
Barış Balcı
Güne Başlamak İçin İyi Bir Nedeniniz Olmalı.. -
Murat Yaycı
Grip deyip geçmeyin “Gripte erken tedavinin önemi kr... -
Arel Gereli
Masa başı çalışanlar dikkat! -
Necla Çoban
Başarı Yarış Mutluluk -
Bülent Şenver
Biz de insanız, hata yapabiliriz! -
Tuba Örnek
Sağlık deposu: Kekik çayı -
Ebru Özer Özkul
Aşk Evliliği Yapanlar Dikkat! -
Gülçin Şafak
Markanın Sessiz Kahramanları -
Emine Baran
Hedef.. -
Şebnem Akman Balta
Hem paranızdan hem sağlığınızdan olmayın! -
Ece Soyer Demir
SMA, Taşıyıcılık Tarama Testi ile Önlenebilir -
Nesrin Dilbaz
Günde kaç fincan kahve içilmelidir? -
Gizem Atakul
Bebeklerde çok gaz ve çok ağlama belirtileri besin a...
Video Galeri
Müzik tarihimizden kesitler..
iyzico Kadın Girişimci Destek Programı 8’inci dönem ...
Kolay Gelsin filosunu FIAT’la güçlendirdi
Olive Oriental: Sınırlı Sayıda Üretilen, Artizan Zey...
Lider iletişimi ile gündemin aktörü olmak
Asgari Ücret 22 Bin Değil 28 -30 Bin Olsa Ne Fark Ed...
Sanat Yolculuğum.. Nur Gökırmaklı
2025 Yılı için Yemek Bedeli Açıklandı: Günlük Yemek ...
İletişim Sektöründe 2025 Stratejileri
Aşeka Karaköy, 2025 Yılında da Michelin İstanbul Reh...
- "Sizin Perşembeniz" Sanatçı Atölyeleri’nin bu ayki konuğu Ne...
- Tchibo’nun doğa dostu temizlik yardımcılarıyla evler ışıl ış...
- Kürşat Başar Orkestrası & Nükhet Yalçın "22 Kasım Perşembe ‘...
- ALIŞVERİŞ & ÜRÜN VİTRİNİ “11 Kasım kampanyasında en çok parf...
- Türkiye’nin İlk Kamu E- Spor Tesisi Üsküdar’da Kurulacak!
- Mardinli Çocuklar, “Yarını Kodlayanlar” ile teknolojinin dil...
- Doğu Anadolu Yöresinden Mükemmel Bir Lezzet; Demir Tatlısı
- Dalgalara kafa tutan saat; I.N.O.X
- Tchibo, İstanbul Kahve Festivali’ne katıldı.
- SALT Galata’da söyleşi: Gülgün Başarır, Süleyman Saim Tekcan...
- “Tam Benim Tarzım” Kampanyasında Melisa Şenolsun ve Burak De...
- Amazon Dash Yenilemeli LG ThinQ, IFA 2019'da Ev Konforunu B...
- Özsüt’ten gerçek meyve lezzetiyle yepyeni reçeller!
- Pınar Süt Pazarlama Direktörü Serpil Veral; “Çocukların okul...
- Mücevherin yeni adresi