RECEP ALİ AKSOYLU YAZDI   İlki Açılmadan Rize’ye İkinci AVM Önerimi Tekrarlıyorum

RECEP ALİ AKSOYLU YAZDI İlki Açılmadan Rize’ye İkinci AVM Önerimi Tekrarlıyorum

Bu haber 34985 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

İnşaatı ve mağaza hazırlıkları tamamlanan ve daha önce ertelenmiş olarak 10 Eylül’de ayında açılacağı duyurulan, Rize’nin ilki olacak ŞİMAL AVM’nin Covid-19 pandemisi ve alt yapı sorunları nedeniyle çalışmaların uzaması nedeniyle açılışının bu kez 29 Ekim'de yapılacağı belirtiliyor.

İnşaatı ve mağaza hazırlıkları tamamlanan ve daha önce ertelenmiş olarak 10 Eylül’de ayında açılacağı duyurulan, ancak Covid-19 pandemisi ve alt yapı sorunları nedeniyle çalışmaların uzaması nedeniyle Rize’nin ilki olacak ŞİMAL AVM’nin açılışının bu kez 29 Ekim'de yapılacağı belirtiliyor.

Müftü Mahallesinde, eski stadyumun yerine açılmakta olan ŞİMAL AVM nin kentleşme ve uluslararası alış veriş yatırımları normlarına lokasyon açısından uygun olmadığını, yatırımının ilk dile geldiği günden beri yazıyorum. Vurguladığım bir diğer önemli husus da bu AVM’nin inşası nedeniyle pazar daralacağından (kanibalizasyon) dünyada kabul görmüş normlara göre Rize’de ideal bir AVM yatırımına da engel olacağı idi. Nitekim süreçte Rize’de pazar – yer seçimi etütleri yapan global AVM ortamları yatırımcıları ilgi alanlarından Rize’yi çıkardılar. 

Okurlarım arasında günümüz gerçeği olan AVM modeline olumsuz yaklaşanlar olabilir. Bu yazımda Alışveriş ve Yaşam Merkezlerinin (Salt AVM değil) kentleşme, sosyalleşme ve nitelikli alışveriş için gerekliliğini yazmayacağım, çok kere de yazdım. Esasen bu girizgâh da yerel gazeteci kardeşim Aytekin Kalender’in 2021 Ocak ayında www.rizedeyiz.com da kaleme aldığı ‘AVM’NİN RİZE’DE NELERİ DEĞİŞTİRECEĞİ” başlıklı makalesine iki satır yorumla katkı sağlayayım derken oluştu. 

Perakende ve alışveriş ortamları sektöründe geçmişte danışmanlık hizmeti veren bir kimlik olarak AVM’ye, Rize’de AVM yatırımına karşı olmamam Rize’de ki açılışa hazır halen gelen kompleks için lokasyonu açısından olumsuz düşünmeme engel değil. 

Şehir içi trafik keşmekeşliğine ekleyeceği yük, transit araçlar için cazip olmaması, AVM lerden beklenen sosyalleşmeye katkı sağlayamayacak olması, kent içi esnafına – alışverişine direk etkisi, istimlak ve komşuluk sorunları, genişlemeye müsait olmayan konumu ile lokasyonu yanlış seçilmiş bir yatırım. Ancak artık olumsuzluklarını sıralamayı bir yana bırakıp açılma noktasına gelmiş kompleksin yatırımcılarına, mağaza işletmecilerine, Rize ve Rizeliye hayırlı olmasını dilemek düşer bize.

Gelelim mevzuya…

Aytekin kardeşimin geçmiş tarihli yazısına iddialı bir laf ekleyerek katkıda bulunmak istemiştim. Diyorum ki daha birincisi açılmadan akıllı girişimciler Rize hinterlandında ikinci AVM’yi havalimanı ve Ayder Kayak Tesislerini dikkate alarak Pazar ilçemizin hemen batısında veya doğusunda programlarına almalılar.

Aslında bu önerimi 2 Şubat 2020’de İstanbul’da konuğumuz olduğunda Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi’ye bizzat yapmış, ardından yerel medyada da yayınlamıştı. 

O tarihte yerel medyamıza yansıyan satırlarım; 

“Önümüzdeki yıllarda Pazar’da yapımı tamamlanmak üzere olan havalimanına yakın bir lokasyonda bölgeye hitap edecek Rize merkezden de müşteri alacak, Rize’nin doğusunda bir AVM, daha doğrusu bir Alış veriş Yaşam ve Kültür Merkezine gereksinim duyulacağını, özel müteşebbisin de ilgi gösterebileceğini düşünüyorum.

Günümüzde AVM’ler, salt ihtiyaçların temin edileceği değil ailece zaman geçirilecek, bir çok farklı ihtiyacın bir arada temin edilebileceği, yemek yenilebileceği, sinema ve diğer sanatsal –kültür aktivitelerinin yer aldığı, ferah, kolay ulaşılabilir, otopark sıkıntısının olmadığı iklimlendirilmiş sosyal ortamlardır. Ana karayollarına yakın yada paralel konumda, şehirlerin giriş – çıkışlarında, havalimanı, spor merkezi gibi yerleşkelere yakın olması arzu edilir.

Askoroz’daki arazi büyüklüğü, Sarp’a uzanan Şehirlerarası Karayolunu üzerinde olması, bu yolda seyredecek araçlara hitap edebilirliği, kent merkezinden kolay ulaşılabilirliği ve de Pazar’da yapımı süren Havalimanı ve Ayder Kış Sporları Merkezini dikkate aldığımızda ideal konumdu. Ancak şimdiki Didi Stadyumunun inşası karşılığı Rize Yatırım A.Ş. ye bırakılan ve içerisinde alışveriş ortamından daha da kıymetli konut – rezidans olanaklarının olduğu ŞİMAL’in Rize kent merkezinde olması nedeniyle bugün Rize bölgesinde iş yapabilir, ihtiyaçları karşılayabilecek ideal normlarda bir AVM için ideal lokasyon, artık Pazar ilçesinde bu yıl sonunda açılacak Havalimanına yakın yerlerdir. 

İdeal konum, Rize merkezlilerinde, RTEÜ mensuplarının da kolayca erişebileceği, Şehirlerarası Karayoluna paralel Çayeli ile Ardeşen arasındadır. Ardeşen bölgesinde ön etütleri yapanları duyuyorum ancak önceliğine önceki dönemin borçlarını kapatmayı alan, yatırımlar için kaynağa gereksinimi olan Çayeli Belediyesine, ilçe ekonomisine mutlak katkısı olacak Rize’nin doğusunda yakın gelecekte gerekliliği mutlaka hissedilecek AVM’yi bugünden gündemine almasını öneririm” demişim özetle.

Bugün de pek farklı düşünmüyorum. 

Bu vesile işini layıkıyla yapan hiçbir esnaf hemşerimin etkilenmeyeceğini, pazarın büyüyeceğini ve de istihdamı nitelikli kılacak, alışverişe disiplin ve tüketici lehine rekabeti getirecek Şimal AVM’nın kentimize hayırlı olmasını diliyorum

Recep Ali Aksoylu

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S PENTİ İÇ GİYİM POLİSAN
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ